کاربرد لوله کاروگیت در پروژه های عمرانی

۱۹ بازديد

لوله کاروگیت چیست؟

لوله کاروگیت یک نوع لوله پلی اتیلن دوجداره است که دارای ساختار موجدار و نیروی برشی بالا است. لوله کاروگیت برای انتقال فاضلاب، آب، گاز، برق، فیبر نوری و غیره به کار می رود. اولین تحقیقات در خصوص ساخت لوله کاروگیت در سال ۱۹۶۰ میلادی در موسسه تحقیقات کشاورزی آمریکا شروع شد. هدف از این تحقیقات یافتن یک ماده پلاستیک بود که بتواند فشار خاک را در زیرزمین برای مدت طولانی تحمل کند. امروزه پس از انجام آزمایشات و تحقیقات فراوان در این زمینه، لوله های کاروگیت با کیفیت بالا و روش های خاص تولید می شوند.

چه نوع مواد پلی اتیلن برای تولید لوله کاروگیت به کار می رود؟

برای تولید لوله کاروگیت، معمولاً از مواد پلی اتیلن با چگالی بالا (High-Density Polyethylene یا HDPE) استفاده می‌شود. پلی اتیلن با چگالی بالا، به عنوان یک ماده پلاستیکی با خواص مناسب برای لوله ‌های کاروگیت پوشش داده‌ شده، شناخته می‌ شود.

مواد پلی اتیلن با چگالی بالا معمولاً در دو نوع PE80 و PE100 برای تولید لوله کاروگیت استفاده می ‌شوند. این مواد دارای ویژگی ‌های مثل مقاومت بالا در برابر خوردگی، ضربه پذیری، انعطاف ‌پذیری و تحمل فشار و حرارت بالا هستند. همچنین، از آنها به دلیل مقاومت بالا در برابر شوک ‌ها و لغزش ‌ها نیز می ‌توان بهره‌ برد.

مواد پلی اتیلن با چگالی بالا به منظور حفاظت در برابر خوردگی، بسیار عالی هستند. این نوع پلی اتیلن محافظتی در برابر تماس مستقیم لوله با سیالات، آب و هوا و عوامل خارجی دیگر است و عمر مفید لوله را بهبود می ‌بخشد. این مواد پلی اتیلن به عنوان یک پوشش مقاوم در برابر خوردگی الکترو شیمیایی، حساسیت کم به ترک و استحکام بالا برای استفاده در شرایط سخت صنعتی شناخته شده ‌اند.

لوله کاروگیت چه تفاوت‌ هایی با سایر انواع لوله های پلی اتیلن دارد؟

لوله کاروگیت یک نوع لوله دوجداره است که دارای سطح داخلی صاف و سطح خارجی موجدار است. این نوع لوله ها در مقایسه با سایر انواع لوله های پلی اتیلن، تفاوت های زیر را دارند:

  • لوله کاروگیت پلی اتیلن به دلیل ساختار خاص خود، مقاومت بالایی در برابر فشار خارجی و ضربه دارد. این ویژگی باعث می شود که این لوله ها برای کاربرد های زیرزمینی، زهکشی و فاضلاب مناسب باشند.
  • لوله کاروگیت به دلیل سطح داخلی صاف و صیقلی خود، جریان سیالات را بهبود می بخشد و از افت فشار و رسوب گذاری در لوله جلوگیری می کند.
  • لوله کاروگیت به دلیل قابلیت انعطاف پذیری بالای خود، قادر است در شرایط نامساعد زمین و شکستگی های آن تغییر شکل دهد و شکسته نشود.
  • لوله کاروگیت پلی اتیلن به دلیل روش نصب آسان و سریع خود، هزینه های نصب و نگهداری را کاهش می دهد. این لوله ها با استفاده از کوپلر و واشر چسبانده می شوند و نیاز به جوشکاری چرخش گرم چسبانده چرخش گرم ندارند.

لوله کاروگیت در چه صنایع و پروژه های عمرانی به کار می رود؟

این لوله ها به دلیل مقاومت در برابر خوردگی، سایش و فشار خارجی، برای انتقال فاضلاب مناسب هستند. سطح داخلی صاف و صیقلی این لوله ها باعث می شود که جریان فاضلاب روان باشد و رسوب گذاری کمتری داشته باشد. این لوله ها به دلیل قابلیت انعطاف پذیری بالا، برای زهکشی زیرزمینی و سطحی در شرایط نامساعد زمین و شکستگی های آن مناسب هستند. این لوله ها می توانند تغییر شکل دهند و شکسته نشوند.

استاندارد های کنترل کیفیت لوله کاروگیت:

برای تولید و کنترل کیف لوله کاروگیت ، چندین استاندارد بین المللی و ملّی وجود دارد که برخی از آن ها عبارتند از:

  • استاندارد DIN16961-2: این استاندارد آلمانی مربوط به کنترل ابعاد و مقاومت حلقوی لوله های کاروگیت است.
  • استاندارد EN13476: این استاندارد اروپایی سایر آزمون های مربوط به مشخصات کیفیت محصول را دربر می گیرد.
  • استاندارد ASTM-849: این استاندارد آمریکایی مربوط به اتصالات لوله های کاروگیت است.
  • استاندارد ISIRI 7174: این استاندارد ایرانی مربوط به سطح داخلی و خارجی لوله های کاروگیت است.
  • استانداردهای INSO 9116-1 تا INSO 9116-3: این استاندارد های ایرانی مربوط به مشخصات فنی، آزمون ها و روش های آزمایش لوله های کاروگیت هستند.

روش تولید لوله های کاروگیت:

لوله کاروگیت پلی اتیلن یک نوع لوله دوجداره است که با استفاده از فرآیند اکستروژن تولید می شود. در این فرآیند، مواد پلی اتیلنی به صورت گرانول یا پودر در دمای بالا ذوب شده و از طریق یک دیسک با شکاف های مشخص به شکل لوله درمی آید. سپس لوله ها با استفاده از یک قالب موجدار کننده به شکل کاروگیت درمی آیند.

چگونه می توان لوله کاروگیت را با هم یا با سایر لوله ها اتصال داد؟

برای اتصال لوله کاروگیت به هم یا به سایر لوله ها، می توان از روش های مختلفی استفاده کرد. برخی از این روش ها عبارتند از:

  1. اتصال با کوپلر و واشر: این روش ساده ترین نوع اتصال لوله های کاروگیت است. در این روش، سر لوله (نری) و داخل کوپلر (مادگی) تمیز شده و سپس واشر چسبانده می شود. بعد از قرار دادن واشر روی سر لوله، کوپلر روی آن فشار داده می شود تا اتصال صورت گیرد.
  2. اتصال با کوپلر موفه دار: این روش نسبت به روش قبل ارزان تر است، اما باعث افت فشار در لوله می شود. در این روش، سر لوله (نری) و داخل کوپلر (مادگی) تمیز شده و سپس کوپلر موفه دار روی آن قرار داده می شود. موفه ها باعث می شوند که لوله ها به هم قفل شوند.
  3. اتصال با کمربند و واشر: این روش برای اتصال لوله ها در سایز های بالا مناسب است. در این روش، سطح خارجی لوله ها تمیز شده و سپس واشر چسبانده می شود. بعد از قرار دادن واشر روی سطح خارجی لوله، کمربند فلزی روی آن قرار داده می شود. کمربند با استفاده از پیچ و مهره یا بست فشار داده می شود تا لوله ها به هم محکم شوند.
  4. اتصال با استفاده از جوش الکتروفیوژن: این روش برای اتصال لوله های کاروگیت به سایر لوله های پلی اتیلن مناسب است. در این روش، سطح داخلی لوله های پلی اتیلن تمیز شده و سپس با استفاده از گیره های الکتروفیوژن به گیره های الکتروفیوژن لوله کاروگیت متصل می شوند. گیره های الکتروفیوژن با جرقه زدن حرارت تولید می کنند و باعث جوشیدن و چسبیدن لوله ها به هم می شوند.
تا كنون نظري ثبت نشده است
امکان ارسال نظر برای مطلب فوق وجود ندارد